ЩЕДРИЙ ВЕЧІР У МУЗЕЇ ГОРЮНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ
Як відомо, багато народних обрядів, звичаїв, вірувань сягають своїм корінням в глибоку давнину. Не є винятком і традиції горюнів Путивльщини. Їх не забувають у горюнських селах і донині.
Увечері, під старий Новий рік, готували святковий стіл: варили скоромну кутю, м’ясні страви – ковбаси, смажене м'ясо, голубці, грудин, тощо. А також пекли млинці з сиром та великі пироги з грушами, відвареними в узварі або з гречаною кашею з укропом (ражиє).
З давніх-давен, у горюнських оселях засівали пшеницею, просом, ячменем та звучали добрі побажання:
Ходить Илья на Василя
Носить пугу житяную, прасяную
Куда ни махнеть, усё жита растеть.
Жита, пшаница, усякая пашница.
В поле каласится, в хате пиражится
Кину на куток, дайте сала кусок.
Кину на бажницу, дайте паляницу.
Кину на скамейку, дайте капейку.
Хоть капейку, хоть пятак, ни пайду с хаты так!